Да подготвим градината за зимните месеци

Всеки дом е в пъти по-красив, когато е сгушен сред китна, подредена с вкус и мисъл градина. За да радва тя стопаните си години наред, се изискват определени грижи. Сред тях най-важна е подготовката за дългите зимни месеци.

От къде да започнете?

Преди да се заемете със зазимяването на растенията в двора, важно е да почистите градинското пространство добре:

  • Като за начало с гребло съберете всички нападали листа и ги изнесете, за да не ги разнася вятърът отново;
  • Изрежете всички изсъхнали клони от храстите и декоративните дръвчета;
  • Оскубете изсъхналите едногодишни цветя, за да освободите място за засаждане на нови растения.

Подготовка на почвата за зимните месеци

Затревените участъци трябва да бъдат окосени ниско. За да разрохне почвата и да и има възможност да диша, тя трябва да се аерира. За целта се използва специален уред, наречен аератор. Ако не разполагате с такъв, използвайте остър инструмент и направете дупки в нея. Така ще увеличите прихода на въздух и ще намалите вероятността от развитие на гъбички. За да поникне гъста и здрава трева напролет, разпръснете семена и почвена смеска навсякъде.

За да защитите дръвчетата от гризачи и вредители, е добре да ги варосате на височина около 40-50 см над земята. Около самия дънер сложете слой слама, който ще им помогне да дишат и ще ги поддържа топли. Ако дръвчетата са все още млади и тънки, увийте ги с найлон, за да ги запазите от студа.

Храстите завържете със здрава връв. Когато снегът ги затрупа, ежедневно ги почиствайте от него, за да не се пречупят от тежестта му.

Сега не е моментът за подрязване. Оставете тази процедура за пролетта. Почистената градина трябва да бъде наторена обилно и равномерно. За целта се използват торове на фосфорна и калиева основа. За пролетното торене включете и азотна тор.

Ранобудните цветя ни подсказват за прииждането на пролетта. Те ще надигнат главички под снежния килим и ще ви се усмихнат. За да се случи магията обаче, трябва да се погрижите за тях именно сега, на прага на зимата. Оформете цветните лехи и засадете луковици, за да презимуват на топло.

Подготовка на двора

При оформяне на градината се включват и пътеки, по които да достигате удобно до всяко нейно кътче. Обикновено част от тях се използват като основни места за преминаване всеки ден. Ако при зимното заледяване използвате сол за обезопасяването им, добре е да смените тактиката. Солта се пропива в почвения слой заедно с разтопения сняг и така достига до корените на растенията. Това в никакъв случай не е добре за тях. Силно ви препоръчваме да използвате дървесна пепел за тази процедура.

Ако в двора имате изградено външно барбекю, то също трябва да бъде добре защитено от предстоящите студове. Като начало спрете достъпа на вода към външните чешми, след което източете водата, останала в тръбите. Така ще си спестите много главоболия. Приберете посудата и завийте всичко с найлон или специални покривала. Освободете си място, където да приберете градинските мебели, люлки и чадъри на сухо.

Почистете и приберете всички инструменти, с които сте работили в градината.