Беседка в градината - готови ли сте за това предизвикателство?

Когато искате да разполагате с приятно местенце на двора, което да ползвате за отмора и споделяне с весела компания, имате три основни варианта. Единият е да използвате голям чадър, другият е да разпънете подвижна шатра. Най-удачен обаче е третият вариант – да си изградите беседка.

Какви материали можете да използвате?

Беседката не е временно съоръжение, което ще разглобявате и местите постоянно. Тя е масивна и стабилна и трябва да понесе години експлоатация. Понякога в строежа се влагат трайни строителни материали като поликарбонатни плоскости, метални и пластмасови елементи, тухли, цимент и др. Всичко зависи от това, какъв точно тип беседки харесвате, с какво място разполагате и какви средства можете да отделите за целта. Модата в тази индустрия обаче днес наложи един нов тип беседки на пазара, а именно металните.

Съществуват различни типове беседки

Класическото изпълнение е малка дървена къщичка с покрив и открити страници, с дървен под и ниски стени. В нея се монтират пейки и малка маса в средата. 

Днес често елементите са изработени от изкуствени и леки материали, а не от масивно дърво. Това прави цената достъпна за масовия потребител. Има обаче и хора, които предпочитат естествената красота на метала и се доверяват именно на беседка от този тип. Като цяло понятието беседка претърпя значителни промени, като се започне от размера, премине се през вложените материали и се стигне до предназначението.

Напоследък е много популярно и дори модерно в двора да бъде изградено барбекю. Често за целта се използва именно конструкция тип беседка, която комбинира две в едно. От една страна разполагате с удобно пространство на открито, което е защитено от възможни капризи на времето. От друга страна сте си осигурили удобно място за приготвяне на нещо за похапване. В повечето случаи говорим за скара на жар, която придава на храната неповторим вкус. С покупката на метална беседка имате възможност да си осигурите страхотно кътче за весела компания и споделено време с близки и приятели. 

Как да направим нашата беседка неповторима?

Вкусът на всеки собственик е различен и неизменно се отразява върху визията на беседката. За оформянето на открито барбекю от метал например бихте могли да включите подобен тип пейки или столове, както и маса. С достатъчно фантазия любимото кътче в двора може да се превърне в истински шедьовър. Едно много добро решение, което дава възможност за целогодишно използване на барбекюто, е да предвидите начин за затварянето му през студените дни. Това може да стане посредством подвижни завеси от плътен плат или найлон. Те са напълно достатъчни, за да задържат топлината в помещението и да осигурят уютна обстановка за купон.

Изискват ли се документи за строеж?

Преди по-малко от десет години бяха направени промени в закона, които позволяват строеж на беседка или барбекю без издаване на специално разрешително. Условието е постройката да не надвишава височина от 2,5 м. и да не е в прекалена близост до съседни имоти. С нашите метални беседки не трябва да се съобразявате дори с това изискване.