Градинският чадър - лесен, удобен и практичен

Когато преди около 300 години се появява първият чадър против слънце, никой не е предполагал, че той ще се наложи толкова дълго във времето, претърпявайки различни трансформации. Една такава промяна го превръща в средство за защита от дъжд. По-късно ръчният чадър намира приложение като такъв, който може да осигури комфортни часове на открито на много хора.

Основни правила за точен избор на чадър

За да изберете най-добрия вариант за вашия екстериор, съобразете се с няколко неща:

Размер на купола

Колко голям чадър да закупите се определя преди всичко от мястото, с което разполагате. Друг важен фактор е колко човека събира зоната ви за почивка. Куполът ще хвърля сянка върху различна по големина площ, пряко отговаряща на неговия размер. Понякога добро решение е да монтирате два средни по размер чадъра в непосредствена близост един до друг, вместо да купувате един огромен.

Форма на купола

Вариантът с двата чадъра е много лесно осъществим, ако се спрете на квадратен купол. Така двете страни ще се допрат плътно и ще гарантират защита от слънцето. Същият ефект може да бъде постигнат и с правоъгълен купол. Без съмнение, куполите с тези форми гарантират по-голямо сенчесто пространство. Въпреки това, може би най-разпространеният тип купол обаче си остава кръглият.

Материя

Няколко са основните характеристики, които една материя за слънчев чадър трябва да притежава:

  • На първо място тя трябва да осигурява защита от UV-лъчите, които са най-вредни при престой на открито;

 

  • Цветът е добре да бъде светъл – бял, бежов, светлозелен;

 

  • Платът трябва да е плътен, за да пропуска минимално количество лъчи и да осигурява качествена сянка;

 

  • Подходящите материи са микрофибър, полиестер, сатен.

 

Тип на конструкцията и основата на чадъра

За да разчитате на стабилен чадър, който може да устои дори на поривите на силен вятър, най-важно е да му осигурите здрава и стабилна основа.

  • Най-сигурният начин е да циментирате основата. Това е възможно в случаите, в които няма вариант за промяна на местоположението на чадъра;
  • Метална основа или мобилни пластмасови контейнери, които се запълват с вода, чакъл, пясък и дори цимент са другият вариант за стабилно закрепване. Изборът на материала зависи от големината на купола и неговата тежест;
  • Основната тръба, както и спиците на чадъра, се изработват от материали като метал, дърво, пластмаса. Почти винаги се комбинират поне два от тях, за да се осигури стабилност.

Вариации при закрепването

Основната тръба е тази, която оформя цялостната визия на чадъра, както и начинът, по който той ще бъде закрепен.

Централно разположение 

При този класически вариант центърът на купола е мястото, в което се събират спиците и се захваща опорната тръба.

Изместено рамо

Това е специална конструкция, при която носещата тръба се измества в периферията, а цялото пространство под купола е достъпно. Изключително удобно решение, което дава свобода при оформяне на сенчестата зона.

Въртяща конструкция

В някои случаи откритата площ пред дома просто не позволява поставянето на стоящ чадър. Това съвсем не означава, че трябва да се лишите от такъв вид удобство. Избирайки чадър с въртяща се конструкция, вие имате свободата да го монтирате на удобна стена. Позиционирането на чадъра е лесно, а сянката – осигурена.