Как да изберете подходящ сенник?

Няма по-добър начин за защита на дома, терасата или любимото пространство в градината от сенника. Съвременните модели сенници предпазват от UV лъчите, от дъжд и вятър. Под тях може да се развива и търговска дейност, да служат за защита на големи индустриални пространства или на различни остъклени площи.

На пазара днес се предлагат разнообразни по материали, цвят, размери и функционалност сенници, а това може да направи избора ви по-труден. 

Прочетете настоящата статия, за да вземете най-правилното и полезно решение за вас. 

Какви са критериите за избор на правилен сенник?

За да сте сигурни, че сте избрали правилния сенник, достатъчно е да следвате няколко основни принципа:

Цел и местоположение

Ясно е, че сенникът се избира за защита от слънчевите лъчи и други атмосферни влияния. Но докато в градината можете да поставите и беседка, за защита на витрина, тераса или обект с търговска цел ви трябва сенник. 

След като решите къде ще поставите конструкцията и каква защита ви трябва, изборът ще бъде по-лесен.

Функционалност

Съвременните модели сенници или тенти са функционални и се управляват лесно. Ако искате пълен контрол, има сенници, които се управляват с високотехнологична автоматика и имат датчици за слънце, дъжд, сила на вятъра и др.

Качество и цена

За да сте сигурни във високото качество на избрания продукт, трябва да се обърнете към коректен магазин. За предпочитане е да заложите на сенник със здрава алуминиева основа. Платовете на всички сенници издържат на атмосферни влияния и са в разнообразна цветова гама.

Не правете компромис по отношение сигурността на конструкцията. С по-голяма информираност и търпение ще намерите сенник с добро съотношение между качество и цена.

Какви сенници се предлагат на пазара?

Днес производителите на сенници предлагат разнообразни иновативни продукти, класифицирани по различни критерии.

Неподвижни и подвижни тенти

Ако ви трябва тента за засенчване на голяма тераса или голяма площ пред заведение, изберете неподвижна тента. Монтирана през пролетта, може да ви служи до късна есен и едва тогава да я демонтирате.

Подвижните са много подходящи за по-малки тераси и балкони. Някои се задвижват  ръчно, а други - автоматично. Имат странични рамена за осигуряване на допълнителна сянка.

Вертикални сенници

Защитават предимно прозорци, тераси, витрини, барбекюта и са ветроупорни.

Тип „Кошница”

Прибирането на профилите на конструкцията им се получава като ветрило нагоре. Такива сенници се поставят предимно на исторически сгради заради ретро ефекта.

Тип „Балконски”

Много са устойчиви на вятър. Подходящи са най-вече за тераси, поради закрепването на предната има част към парапета.

Сенници с чупещо рамо

Употребата има е почти универсална, защото могат да се монтират на таван и стена, а в прибрано положение са много компактни.

Сенници с падащо рамо

Използват се за балкони, тераси, прозорци и др. Долното им рамо определя наклона. В спуснато положение застават почти вертикално.

Широкоплощни сенници

При по-голяма площ пред обществени заведения те са най-ефективни.

Сенници с носеща конструкция

Поставят се често в градини, като предимство е възможността за допълнително разгъване отстрани на конструкцията.

Ако имате зимна градина или друга остъклена площ, за тази цел са специално пригодените сенници.

Преценете всички добри характеристики и приложения на предлаганите модели и ще откриете най-правилния сенник, който да защити избраното от вас пространство и да му придаде отличен стил.