Люлка в двора: как да изберем подходяща?

Лято, топли слънчеви лъчи и приятни часове за отмора на двора. И една люлка, която допълва съвършено идиличната картина. При огромното разнообразие от модели единственият, но и най-труден въпрос, е каква люлка точно да изберете за вашата градина. 

Преди да потърсите подходящ вариант, отговорете си на няколко основни въпроса

Преди всичко изходете от това за кого купувате люлката. Ако искате да оформите детски кът, където малчуганите да си играят и забавляват на воля, изберете такава с едно, две или повече места. 

Ако ви е нужна люлка за ваше кътче за релакс, тогава градинска люлка е оптималният вариант. Така ще можете да си позволите дори да се излегнете, да почетете или да подремнете на сянка. 

А какъв бюджет бихте отделили за такава покупка? За хората, които обичат да майсторят, изработката на люлка по собствен проект също е чудесен избор. Ще имате шанса да създадете нещо уникално, което да ви радва всеки ден. Уверете се обаче, че конструкцията е достатъчно здрава да издържи определено тегло, за да избегнете инциденти.

Какви са възможностите пред вас?

На първо място, подберете подходящ материал. Конструкцията на люлката основно може да бъде метална, но също така и дървена. Ако нямате възможност да приберете люлката си на сухо място за зимата или тя е тежка и масивна, тогава се уверете, че дървото е обработено добре. То трябва да е импрегнирано, за да не започнат процеси на гниене. Подновявайте покритието ежегодно. Същите грижи полагайте и за металните части на вашата люлка, използвайки адекватни защитни бои и лакове. За седалките и сенниците избирайте здрави платове, издържащи на слънце. Най-разумният вариант е те да могат да се свалят, перат и прибират при нужда. 

Следва изборът на модел. Както споменахме, тук вариантите са много и се определят от конкретните нужди на семейството. Ако не разполагате с излишно място, подберете един здрав клон и окачете на него малка люлка с дебели въжета и удобна седалка. 

Една интересна идея за ръчна изработка е да използвате пелети. Както знаете, от тях могат да бъдат създадени атрактивни неща, включително и мебели. Осигурете стабилно окачване и ще разполагате с прекрасна люлка – просторна и удобна. Покрийте я с разноцветни възглавници за повече романтика.

Ако сте любител на усамотението и тишината, какво по-хубаво от това да се сгушите във вашата люлка-пашкул и да се насладите на прекрасното време в двора. Такива люлки се предлагат в различни варианти. Те са едноместни и обикновено се окачат в горната част към стабилна конструкция. Формата им наподобява яйце, сфера или капка, което ги прави много уютни.

И не на последно място, трябва да споменем екстрите. Важно за една добра люлка е преди всичко да разполага със сенник, за да ви е комфортно дори през най-горещите дни. Ако сте си избрали люлка-пейка, добре е тя да може да се застопорява неподвижно.