Мебели в градината - красиво и удобно

Мебелите не са предназначени само за да създават удобство и уют в пространството на дома. Дори и на двора можете да организирате прекрасен кът за отмора, ако подходите практично и с вкус.

Кои мебели са подходящи за открити пространства

Трябва да подберете градинските мебели така, че да сте спокойни, дори ако атмосферните условия ви изненадат. Освен това има различни варианти, подходящи за всеки бюджет.

Пластмасови

Най-популярното и бюджетно решение. Изборът често е именно такъв вид мебели, защото те са изключително издръжливи, много практични и се предлагат на достъпни цени. Леки са, което улеснява тяхното преместване и съхранение. Макар и не особено разнообразен, съществува и избор от цветове.

Метални

Практични, но с визия от по-висок клас са мебелите от алуминий и ковано желязо. Едните са леки, а другите доста по-тежки. Макар да изглеждат добре и да не изискват значителни грижи, те, за съжаление, не са особено удобни. За да повишите комфорта от използването им трябва да добавите и меки възглавнички.

Дървени

Към тази категория можем да причислим на първо място мебелите от масив. С тях ще създадете изключително красив кът във вашия двор, но за целта трябва да разполагате с тента или друг вид защита от слънце и дъжд. Не препоръчваме маси и столове, изработени от ПДЧ или МДФ. Тези материали имат свойството да абсорбират влага и много бързо ще загубят добрия си външен вид. Мебелировка от палети е едно много находчиво решение, което няма да се отрази особено и на бюджета ви. Ако фантазията ви работи добре и сте сръчни, можете да създадете уникални произведения.

От изкуствени материали

Всеки е виждал ратанови мебели. Това е естествен материал, от който се изплитат най-различни модели. Проблемът при него е, че трябва да се полагат доста грижи за съхранението му (лак, препарати против мухъл, защита от слънце и влага), а и цената му е доста висока. Алтернатива е изборът на изкуствени заместител, който не отстъпва по външен вид, но е далеч по-практичен и дълготраен. Освен това, не изисква особени грижи - достатъчно е едно добро измиване със сапунена вода и твърда четка и мебелите ви ще блестят като нови.

Как да съхраняваме градинските си мебели правилно

За да разчитате дълги години на вашата мебелировка, е необходимо да полагате нужните грижи. Това всъщност не е толкова трудно, нито изисква много време. Важно е правилното съхранение през зимните месеци. 

Преди да са дошли студените и мрачни есенни дни, почистете добре всички повърхности. Ако материалът позволява мокрене, измийте участъците със сапунена вода и ги подсушете. За другите материали използвайте влажни кърпи за забърсване. Можете да положите слой лак, ако има захабени места. 

След пълното им изсъхване увийте мебелите поотделно с найлон и завържете добре. Препоръчително е да ги съхранявате на сухо и тъмно място. Ако нямате тази възможност, поставете ги в най-сухия ъгъл на навеса и подложете нещо под основата им. Така дори случайно проникнала влага няма да повреди мебелите ви. В началото на пролетта изнесете всичко отново навън, проветрете и се подгответе за идващите топли дни за релакс в градината.