Каква настилка да използваме за двора си?

Дворът е мястото, което оформя първото впечатление на всеки, прекрачил прага на вашия дом. Когато той е чист и подреден, естествено радва окото. Но ако за оформянето му е използвана и подходяща екстериорна настилка, гледката доставя истинска наслада, удоволствие и възхита.

Днес алтернативите са много – пазарът предлага богат избор за всякакви вкусове и финансови възможности. Познавайки климатичните особености на района, в който живеете и съобразявайки се със средствата, които можете да отделите за целта, можете да направите един добър и балансиран избор на подова настилка и декинг.

Какви са съвременните тенденции?

Ще започнем с най-актуалните покрития за открити пространства, а именно декинг настилките. Те всъщност са вид ламинат, проектиран да издържа различни атмосферни влияния и влага. Можете да избирате между:

  • Естествен декинг

При него се залага на екзотични дървесни видове, които отлично издържат на атмосферни влияния като силно слънце и голяма влажност. Цената му не е ниска, а освен това, за да запазите визията му, трябва ежегодно да заделяте средства за подновяване на лаковото покритие на ламината. То ще го поддържа добре импрегниран и защитен от дървесни вредители и гниене.

  • Изкуствен декинг

Това е много по-практично решение. При него смлени дървесни частици се слепват с пълнеж от смоли и полимери, които му осигуряват дълъг живот. Той не се нуждае от третиране с лакове и импрегниращи препарати, не се пързаля и се поддържа много лесно. Придава на пространството чар и домашен уют.

Евтино, но красиво и практично

Ако все пак залагате на добре познат материал като бетона, то нека той бъде различен и свеж, а не скучен и сив. Ето и вариантите, които имате:

  • Вибропресовани блокчета

Изработват се от оцветен в приятни багри бетон, отлети в различни форми. Те имат няколко основни предимства:

  • подреждат се бързо и лесно;
  • цветовите комбинации могат да бъдат използвани за оформяне на фигури и отделни пространства;
  • полагат се върху пясъчна основа, която спомага за естественото дрениране на пространството.
  • Шаблони за бетон

Това е един достъпен начин да направите сами интересни шарки, с които да раздвижите двора. Евтино, лесно за изпълнение и поддръжка. И достатъчно издръжливо.

  • Мит бетон

При тази техника върху слой отлят бетон се насипва смес от начукани материали по ваш избор – камъчета, керамични и стъклени парчета, тухла, мрамор. С притискане те се залепват за бетона, оформяйки красива повърхност. По този начин можете да създадете различни собствени дизайни.

Да заложим на естествените материали

  • Каменни плочи

Когато става въпрос за настилки на открито, какво е по-естествено от камъка? Здраво покритие, което би било отлично допълнение към визията на една къща във възрожденски стил например. Каменните плочи се цепят от големи блокове, което прави всяка от тях уникална по своя размер, форма и релеф. Цветовете също варират, в зависимост от находището. Единственото, което трябва да знаете, когато купувате каменни плочи, е че те могат да бъдат песъчливи и доста ронливи. Почукването по тях с твърд предмет и ясният звук в отговор са знак, че плочата е качествена и здрава. 

  • Павета

Те могат да бъдат цветни, осигуряват добър дренаж и дълъг живот на покритието.