Осветителните тела – важен акцент в интериора

Във всяко затворено пространство има елементи и детайли, с които се постига по-голяма естетика и комфорт, като различни произведения на изкуството, интересни завеси, килим с геометрични фигури и др.

Истината е, че можем с невисок бюджет да създадем уютен и запомнящ се интериор по много начини - просто трябва да отключим креативността си.

Доброто основно осветление може да изпълнява само чисто практическа функция, без предназначението да фокусира върху точно определена зона или елемент от цялостния интериор. За тази цел служат осветлението с локален характер и акцентното осветление.

В много от случаите дизайнът на осветителните тела, светлината, която излъчват, а и местоположението им, ги превръщат в интериорни акценти, привличащи вниманието.

Кои осветителни тела са ключови за интериора?

Чрез внимателен подбор на осветителните тела, необходими за основно, целево или акцентно осветление, може да се постигне желаният ефект.

За основно осветление

Най-често за основно осветление се използват полилеи, аплици, тела с насочено осветление, спот осветление, светлинни пана и др.

Един полилей с кристали несъмнено ще бъде забелязан и ще бъде стилен визуален акцент.

Спот лампа с модерен дизайн също е атрактивно допълнение към интериора, като може да се монтира на тавана или на стената.

Пендели с топла и семпла светлина, красиви лампи за таван с няколко стъклени абажура, полилей с LED насочени светлини и много други разнообразни предложения може да откриете във физически или онлайн магазин. Всички те са идеално съчетание от практични ползи и модерен дизайн.

За целево осветление

Целевото осветление се поставя обикновено на бюро, под кухненски шкаф, около огледало и др. То може да идва от различни източници и да бъде насочено и вградено. За целта се използват настолни лампи с абажур, подови лампиони и работни лампи с регулируема стойка.

Тези осветителни тела са не само функционални, но и поради уникалните си дизайни се превръщат в ключов елемент от интериорния дизайн. 

За акцентно осветление

Основната му функция е да открои определен елемент от интериора. Най-често  допълва основното и се прилага към камини, произведения на изкуството, ниши и др.

Осветителните тела за акцентно осветление имат подчертано функционално приложение, затова обикновено са дискретни и не се открояват с впечатляващ дизайн. Това са най-вече LED ленти, аплици за стена, наземни лампи, както и определени видове нощни лампи. Все пак някои от тях сами по себе си също представляват впечатляващи интериорни акценти, особено наземните лампи с форма на фенери, кълба, статуи и др.

Как да постигнете максимално ефективно осветление?

За да сте сигурни, че ще успеете да създадете привлекателна атмосфера във всяко едно помещение, постарайте се да формирате светлинни нива.

Запитайте се какво настроение искате да внушите, какви дейности ще се извършват в помещението и има ли интериорни елементи, които искате да се открояват.

Не забравяйте също:

  • да добавите разнообразен дизайн в осветлението с използване на димери и електрически крушки;
  • да си осигурите контрол на всеки светлинен източник чрез подходяща инсталация.

Правилното проектиране на осветлението, подходящият избор на осветителни тела и начинът им на разположение гарантират неповторим интериорен облик и приятна атмосфера във всяка част от вашия дом.