Създайте атмосфера с осветлението в градината

Най-лесният начин да промените тотално визията на вашата градина е чрез подходящо осветление. С него вечерните часове на двора могат да бъдат истински очарователни и незабравими. Няма нищо по-приятно от прохладна лятна вечер на открито, споделена с близки и приятели. Атмосферата, която създават подбраните с вкус градински лампи, е неповторима.

Разумен избор и правилна подготовка

За да изберем най-правилния вид осветление за нашите нужди, трябва предварително да се запознаем с определени фактори:

Захранване

Лятото отминава бързо и започват да се нижат дъждовни и мрачни дни. Ето защо е от особена важност да планирате вашето градинско осветление с мисъл и далновидност. За да захраните градинските си лампи, можете да използвате напрежение 220V, но трябва да сте подготвени и за съответните разходи за електричество. Алтернатива е по-безопасното напрежение от 12V, което е по-приглушено, но пък не утежнява бюджета ви толкова. При всички случаи е препоръчително да прокопаете канали, в които да положите захранващите кабели. Те трябва да са на дълбочина от около 40-50 см, предварително прекарани през защитен шлаух. Около всяка основа, където планирате да монтирате лампа, е добре да оформите малка дупка, която да бъде напълнена с чакъл. По този начин ще улесните оттичането на водата в почвата по време на дъжд.

При проектирането на градинското осветление използвайте отделен предпазител за неговото захранване. Така през зимните месеци ще можете да го изключите само с едно щракване на прекъсвача. Ако лампите ви не са снабдени с датчици, това е и най-лесният начин за тяхното ежедневно включване и през лятото.

Видове градински лампи

Освен захранените с електричество лампи, соларните са друг практичен вариант, на който можете да се спрете. Те използват слънчевите лъчи, за да се зареждат през деня. С падането на мрака автоматично започват да излъчват светлина, която е напълно достатъчна, за да промените визията на цялото пространство.

Много предпочитан вариант за градинско осветление са вградените в земята лампи. Те служат като маркировка и са удобно решение за придвижване в тъмното. Когато обаче ги затрупа сняг, е голяма вероятността по невнимание някой да стъпи върху тях и да ги счупи. За да избегнете това, ви съветваме да маркирате техните места. За целта може да използвате пластмасови колчета.

  • С датчик 

Датчиците, които се вграждат в лампите, могат да бъдат различни. Някои от тях реагират на интензивността на естествената светлина. Когато тя падне под определени граници, осветлението се включва автоматично. Друг тип датчици използват таймер, който можете да настройвате часово. В зададеното време датчикът ще сработи и ще включи осветлението. Има и лампи, в които се монтират датчици за движение. Те засичат кога пред тях има обект и автоматично светват. Това решение е удобно за къщи, които не се обитават постоянно. Така неканените гости могат да бъдат неприятно изненадани и да бъде предотвратено евентуално посегателство върху вашата собственост.

Консервация

Добре е да избирате осветителни тела, които могат да се демонтират лесно от основата. По този начин ще удължите живота им значително, защото ще можете да ги приберете на сухо място до пролетта. Основите завийте с найлон и завържете здраво, за да ги предпазите максимално от влагата.