Пейка в градината - какво трябва да знаем

Пейките са популярни места за отмора от столетия. Можете да ги видите навсякъде – в градски и извънградски паркове, в заведения за хранене, пред входовете на кооперациите, пред селските къщи. Те са практични и удобни, а с дизайна им може да се експериментира. Ако сте избрали пейка за вашата градина, значи сте взели правилното решение.

От какви материали се изработват пейките?

Навремето изборът от материали не е бил толкова голям. Пейките са били сковавани предимно от дървен материал, какъвто е имало на разположение в дома. Днес дървото също е сред най-популярните избори. Разликата е, че то се обработва с качествени защитни покрития, импрегнатори и лакове. Това го заздравява и предпазва от вредители, удължавайки живота му многократно. Пейката може да бъде боядисана в най-различни цветове, които няма да се променят, въпреки атмосферните условия.

Много красиви удачен е изборът на пейка от метал. 

Ако не възнамерявате да местите вашата дворна пейка, вариант е и отливането на основа от бетон. За да внесете свежест в неговата сивота, можете да залепите разноцветни керамични парчета, камъчета, стъкълца. Мястото за сядане, както и облегалката, направете от дърво. 

Предвиждайки възможност за демонтаж, вие ще можете да ги прибирате на сухо за зимните месеци. 

Пейка може да бъде изработена и изцяло от камък, но това е скъпо и трудоемко начинание, ако държите на добър краен резултат.

Някои хора предпочитат ковано желязо. Често такъв е изборът за ограда на двора или парапет на стъпалата към къщата например. Пейка, изработена в същия стил, ще подхожда идеално на цялостната визия на дома и двора. Тя ще издържи десетки години експлоатация, без да понесе видими промени. Пребоядисването ѝ от време на време ще я освежава и поддържа като нова.

Мнозина решават, че покупката на пейка от изкуствен или естествен ратан е това, от което се нуждае техният двор. И не грешат, защото постепенно биха могли да добавят и други мебели от този материал и да си оформят приятно кътче на открито. Трябва да знаете обаче, че естественият ратан изисква доста грижи и се поддържа трудно. Изкуственият вариант в този случай е по-дълготрайно решение.

Най-популярни си остават пластмасовите пейки. Те имат много предимства, което съвсем естествено ги позиционира на челно място в класацията. Леки, удобни и същевременно лесни за местене, тези пейки се предлагат на изключително достъпни цени. Цветовото разнообразие е задоволително, а и няма нужда да се притеснявате, че ще се повредят от дъжд или сняг. Слънцето би могло да нанесе някои щети, като направи пластмасата крехка и чуплива, но това ще стане едва след няколко години. До тогава пейката ще е оправдала напълно вложените в нея средства.

Идеи за нестандартни пейки – защо пък не

Тенденцията напоследък е хората да купуват къщи със съхранена автентичност и дух. За да се запази тяхната стилистика, понякога се налага да се изработят ръчно част от мебелите и аксесоарите. Елементи от стари каруци и греди, огромен камък в градината – всичко това може да бъде претворено в пейка. Варианти с по-съвременен вид са основа от габион, итонг, разноцветни дъски, палети.