Повдигнатите лехи – модерна тенденция в градинарството

Какво представляват повдигнатите лехи?

Повдигнатите лехи обособяват място, което е издигнато по-високо от терена и служи за отглеждане на различни растения. Високите лехи се изработват от различни материали и са с различни форми. Може да се закупят в готов вид или да се направят с подръчни средства.

В самите повдигнати лехи се наслагват няколко пласта, като в практиката са се наложили следните слоеве:

Хартия, велпапе, кашони

Такъв слой се прави, ако искате да преминете от тревна площ към зеленчукова градина. Хартията ще спира растежа на плевелите и ще се разлага бавно, осигурявайки тор, но трябва да се напръска с вода, за да стане това по-бързо.

В произведените по фабричен начин повдигнати лехи се използва нетъкан текстил в черен цвят с плътност 60 г на м².

Кафяв слой

В този най-долен органичен слой се поставят дървесни клонки, кори и парчета дървесина. Те изпълняват ролята на дренаж и ще се разлагат бавно, превръщайки се в компостиращ компонент.

Зелен слой

Тук се препоръчва да се постави шума, окосена трева, плевели без семена, дори остатъци от плодове.

Компост 

Може да замените компоста с оборска тор.

Фин пресят компост или кокосови фибри

Това е последният слой, който може да бъде и почва за цветя.

Добре е дебелината на слоевете да е пропорционално разпределена. Най-отгоре се прави мулчиране със слама. Подмяната на пълнежа става на 6 г.

Някои хора използват почвена смес за повдигнати лехи от обикновена почва, кокосови влакна и компост в съотношение 4:2:2 с прибавени нарязани листа или трева. Кокосовите влакна може да заместите с торф.

Повдигнатите лехи не трябва да надвишават метър и да са много широки, за да можете да полагате грижи за растенията в средата. Дължината им обикновено е 1-2 м и не е от голямо значение, но дълбочината трябва да бъде поне 15 см.

Как са изградени повдигнатите лехи?

Високите лехи могат да бъдат изработени от различни материали. Ако решите сами да си направите ограждащата конструкция, това може да стане с устойчиви на гниене дъски, бетонни блокчета, пластмасови плоскости или поцинкована ламарина.

В специализираната магазинна мрежа можете да откриете индустриално произведени лехи от различен материал, с различни размери, дизайн и цвят.

Дървени повдигнати лехи

Те са изработени от импрегнирана борова дървесина, ела, акациево дърво, рециклиран тик и др. Може да избирате градинска повдигната леха най-вече с правоъгълна или квадратна форма в преобладаващ кафяв и зелен цвят. Лехите от дърво издържат на атмосферни влияния и се сглобяват лесно.

Метални повдигнати лехи

Повдигнатите лехи от поцинкована стомана са предимно сиви, с правоъгълна форма и са с огънати краища за по-голяма безопасност. Тези лехи са здрави, лесно се сглобяват и могат да бъдат стилна добавка и към всяка тераса.

Повдигнати лехи от поцинкована стомана

За градината или вътрешния двор всеки габион повдигната леха е удобен начин за създаването на стабилна и стилна леха. Мрежата на габиона от поцинкована стомана е устойчива на атмосферни условия и корозия.

Повдигнати лехи от изкуствен ратан

Изкуственият ратан е издръжлив и влагоустойчив материал. Можете да откриете различни комплекти, включващи от 1 до 3 саксии. Стоманената рамка на този тип повдигнати лехи е здрава, а целият плантер се почиства лесно.

Сред разновидностите на повдигнати лехи на пазара може да откриете и такива, изработени от WPC, от воден хиацинт и стоманена решетка, от полиетилен, от бамбук и др.

Независимо от формата, размерите и материала, с използването на повдигнати лехи се постига не само прегледност и подреденост. Да имате модерна градина с повдигнати лехи има много предимства.

 

Защо да използвате повдигнати лехи?

Освен че изпълняват декоративна функция, повдигнатите лехи осигуряват ползи като:

  • спестяват обработката на почвата преди всяко засаждане;
  • ограничават появата на плевели и неприятели;
  • позволяват по-удобна градинска поддръжка;
  • загряват по-бързо напролет;
  • имат универсално приложение;
  • преносимост и дълготрайност.

Ако искате да се заемете с градинарство, започнете именно с повдигнати лехи, особено ако пространството ви е по-ограничено. Дори само с един плантер с цветя или подправки на терасата можете да имате късче природа в дома си.