7 практични решения за съхранение на дърва

Въпреки алтернативните методи, отоплението на дърва си остава традиционен начин за отопление на българския дом. Най-често причината е финансова, но фактор е и уютната атмосфера, която създава  живото отопление.

Да се отоплявате на дърва изисква повече грижи за транспорт, цепене, подреждане, зареждане и почистване. 

След като вече имате солиден куп дърва пред дома или в двора си, остава да решите въпроса със съхранението. Мястото трябва да бъде защитено от дъжд и сняг, по възможност слънчево и проветриво, за да могат дървата да съхнат допълнително. Помислете и къде ще сложите дървата, които ще донесете от основното място за съхранение, за да поддържате топлината.

Има различни практични решения, които ще улеснят избора ви на подходящо място, така че да дървата да бъдат сухи през цялата зима и защитени от вредители.

Много хора имат само една възможност за съхранение и това е мазето. Дървата обаче трябва да са достатъчно сухи, иначе поради влагата могат да развият плесен.

Подслон под стрехите на покрива

Може да наредите дървата под покривната стряха, като изберете южната стена на къщата. Не трябва да ги поставяте директно на земята, а върху дървена решетка за циркулация на въздуха и по-бързо съхнене. Разстоянието от тях до стената трябва да бъде поне 15 см, за да предпазите къщата от влага и мокрици.

По същия начин може да ги наредите и на терасата или под стълбите, стига мястото да е защитено от дъжд. Равномерно подредени, те ще допълват визията на сградата.

Отделна постройка

Ако имате достатъчно пространство в двора, можете да си направите сами навес. Там дървата ще са добре защитени. Покривът трябва да бъде под ъгъл за оттичане на водата, а едната страна да е открита.

Купчина на открито

Складиране на дървата на открито е също възможност. Подредете ги върху дървена скара или тухли. Отгоре ги покрийте с водоустойчиво покривало, но страните трябва да са отворени. 

Готов градински навес

Дървата за огрев се съхраняват най-добре в дървен навес. Ако не умеете или нямате време да го изградите сами, може да си купите готов.

Здравият дървен навес е удобна структура с покрив и може да има различен капацитет като обем и размери. Освен това е устойчив на гниене и се сглобява лесно.

Стойка за дърва

В магазинната мрежа можете да откриете и стойки за дърва, изработени от закалено стъкло или стомана с различна форма и размери. Те са здрави и стабилни и всеки, който има камина или печка, получава лесен достъп до добре подредените дърва.

Хранилище за дърва

Подобен тип стоманен стелаж с кръгла форма е също отлично решение за съхранение на дърва. Хранилището ще бъде и декоративно допълнение към екстериора ви.

Кошница за дърва

За лесно пренасяне и съхранение на дървата може да използвате стабилна кошница от естествена върба. Тя е снабдена с удобни дръжки и има устойчива на тежести конструкция.

Каквото и решение за съхранение на дърва за огрев да изберете, важно е да ги подредите правилно. Освен това, не внасяйте голяма част от тях вътре до камината, защото навън ще изсъхнат по-бързо.